JAJKA PIECZONE Z PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI
50 gr masła - w miarę miekkiego
2 jajka
15 gr tartego parmezanu
ząbek czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz i sól
5 łyżek śmietany kremówki
Piekarnik należy rozgrzać do temp. 170 stopni. Żaroodporną foremkę smarujemy masłem i oprószamy solą, pieprzem i połową parmezanu.
Resztę parmezanu wymieszaj ze śmietaną.
Do foremki delikatnie wbij jajka i dolej śmietanę, pamiętając o tym aby nie zalewać żółtek.
Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, wlej ok 2 cm wody i wstaw foremkę z jajkami. Woda powinna sięgać do połowy foremki. Całość wstaw do piekarnika na ok 15/20 min wszystko zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubisz.
W międzyczasie możesz przygotować grzanki z masłem czosnkowym i pietruszką.
Kiedy jajka będą gotowe posyp natką i ......... zacznij dzień od pysznych jajek .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz