Wygląda jak czarna polewka ale smakuje cudownie
4 - 6 porcji
500 gr czarnej fasoli - eko -
namocz ją na noc w dużej ilości wody
1 szalotka
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki sproszkowanego kminku
30 ml oliwy z oliwek
1 litr bulionu drobiowego
1 średnia papryka jalapeno
wytnij środek z nasionami a resztę posiekaj
sól - pieprz
kwaśna śmietana
nachos
Czarną fasolę namocz noc wcześniej w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień odlej wodę, nalej nowej, lekko posól i gotuj do miękkości.
W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną drobno cebulę i czosnek i zeszklij. Dodaj paprykę i kminek i smaż ok 3 min. Dodaj miękka fasolę, zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok 30 min. Ściągnij garnek z ognia i zmiksuj wszystko bardzo dokładnie aby zupa miała jednolitą i aksamitną konsystencję.
Zupę podawaj z kleksem śmietany i nachosami.
Zupa też świetnie smakuje z grzankami parmezanowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz