To idealne ciasto na jesienne wieczory. W trakcie pieczenia cały dom wypełnia się zapachem cynamonu. Uwielbiam je, kiedy jest jeszcze ciepłe, a do tego pomarańczowa herbata, książka i koc...
300 gr czerwonych winogron, przeciętych wzdłuż na pół
2 łyżeczki brązowego cukru
150 gr miękkiego masła
150 gr cukru pudru
laska wanilii lub łyżeczka extraktu waniliowego
150 gr mąki
3 jajka
garść łuskanego słonecznika
łyżka mielonego cynamonu
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłóż papierem (forma zależy tylko od Ciebie, ja piekę to ciasto w okrągłej formie o średnicy 20 cm). Winogrona rozłóż równomiernie, częścią ze skórką w dół, na dnie formy do pieczenia i posyp brązowym cukrem.
Cukier puder, masło, włóż do miksera i miksuj do momentu kiedy masa będzie gładka.. Dodaj jajka, extract waniliowy i znów zmiksuj. Zmniejsz obroty dosypuj powoli mąkę ciągle mieszając, dodaj cynamon, proszek do pieczenia i słonecznik. Miksuj, aż wszystkie składniki się połączą.
Przełóż ciasto do formy na winogrona. Rób to bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo gęste, aby winogrona zostały na spodzie.
Włóż formę do piekarnika na sam środek na ok 50 min, do momentu kiedy ciasto będzie żloto brązowe, a wykałaczka czysta po wetknięciu ją w sam środek.
Upieczone ciasto wyłóż na talerz, odwracając je, tak aby winogrona znalazły się na górze. Delikatnie i powoli ściągnij papier.
Możesz podawać je na zimno lub ciepło. Z sosem waniliowym, bitą śmietaną lub jogurtem
PACHNĄCEGO WIECZORU ....
poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńcoś wymyślę :))) i dostaniesz :P
OdpowiedzUsuń