środa, 5 grudnia 2012

Tarta makowa z gruszkami

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Postanowiłem, że w tym roku ja zajmę się świątecznymi wypiekami i zaskoczę mamę. Oto moja pierwsza propozycja

TARTA Z MAKIEM I GRUSZKAMI



6 - 8 porcji

Ciasto francuskie 1 sztuka :)


MAK

1 puszka maku
3 łyżki ekstraktu waniliowego
7 moreli ekologicznych  - suszonych
3 łyżeczki pestek słonecznika
4 łyżeczki zmielonych migdałów
pół tabliczki białej czekolady  - pokruszonej

Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. To ważne aby smaki się wzajemnie przeniknęły.

GRUSZKI

6 gruszek  ( obierz,  podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne  )
100 ml ciemnego rumu
50 ml syropu klonowego
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru

Masło rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj cukier i syrop klonowy. Kiedy zacznie "bulgotać" dodaj gruszki. Duś ok 6/7 min i wlej rum. Zredukuj alkohol to powinno zająć ok 10 min. Sciągnij gruszki z ognia.

Rozgrzej piekarnik do temp 190 stopni

Wyłóż formę ciastem na papierze do pieczenia. Zetnij wystające brzegi. Przełóż mak, na maku poukładaj gruszki i przelej resztę "sosu" który został po gruszkach. Wstaw ciasto na ok 45 min do piekarnika. Obserwuj ciasto aby brzegi za bardzo się nie spiekły.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź i posyp świeżymi pestkami granatu.

coraz bliżej święta :)

2 komentarze: