TARTA Z MAKIEM I GRUSZKAMI
6 - 8 porcji
Ciasto francuskie 1 sztuka :)
MAK
1 puszka maku
3 łyżki ekstraktu waniliowego
7 moreli ekologicznych - suszonych
3 łyżeczki pestek słonecznika
4 łyżeczki zmielonych migdałów
pół tabliczki białej czekolady - pokruszonej
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. To ważne aby smaki się wzajemnie przeniknęły.
GRUSZKI
6 gruszek ( obierz, podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne )
100 ml ciemnego rumu
50 ml syropu klonowego
łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
Masło rozpuść w garnku o grubym dnie, dodaj cukier i syrop klonowy. Kiedy zacznie "bulgotać" dodaj gruszki. Duś ok 6/7 min i wlej rum. Zredukuj alkohol to powinno zająć ok 10 min. Sciągnij gruszki z ognia.
Rozgrzej piekarnik do temp 190 stopni
Wyłóż formę ciastem na papierze do pieczenia. Zetnij wystające brzegi. Przełóż mak, na maku poukładaj gruszki i przelej resztę "sosu" który został po gruszkach. Wstaw ciasto na ok 45 min do piekarnika. Obserwuj ciasto aby brzegi za bardzo się nie spiekły.
Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika, wystudź i posyp świeżymi pestkami granatu.
coraz bliżej święta :)
Fajna alternatywa dla tradycyjnego makowca :D
OdpowiedzUsuńSmaczne ciacho, lubię takie tarty:)
OdpowiedzUsuń