czwartek, 25 października 2012

Jajka pieczone z parmezanem i pietruszką

Znamy wszyscy uczucie ścisku w żołądku w momencie kiedy się budzimy i nasze myśli biegną do lodówki. W takich chwilach zaczynam w pamięci odtwarzać jej zawartość, a w głowie kłebi się jedno słowo ŚNIADANIE. Oto jedna z wariacji na temat jajek :)

JAJKA PIECZONE Z PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI


50 gr masła - w miarę miekkiego
2 jajka
15 gr tartego parmezanu
ząbek czosnku
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
świeżo mielony pieprz i sól
5 łyżek śmietany kremówki

Piekarnik należy rozgrzać do temp. 170 stopni. Żaroodporną foremkę smarujemy masłem i oprószamy solą, pieprzem i połową parmezanu. 
Resztę parmezanu wymieszaj ze śmietaną. 
Do foremki delikatnie wbij jajka i dolej śmietanę, pamiętając o tym aby nie zalewać żółtek.
Żaroodporne naczynie lub blachę do pieczenia wyłóż pergaminem,  wlej ok 2 cm wody i wstaw foremkę z jajkami. Woda powinna sięgać do połowy foremki. Całość wstaw do piekarnika na ok 15/20 min wszystko zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubisz.

W międzyczasie możesz przygotować grzanki z  masłem czosnkowym i pietruszką.

Kiedy jajka będą gotowe posyp natką i ......... zacznij dzień od pysznych jajek .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz