wtorek, 23 października 2012

Tarta ze szpinakiem, karmelowym serem i prażonym boczkiem

Jesienny wieczór, za oknem ciemno i mokro.

Mama zawsze potrafi zaskoczyć prezentami przywożonymi z wakacji czy wycieczek. Ostatnio po powrocie ze Szwecji i mojej prośbie o tandetny breloczek -  przywiozła......... ser karmelowy. 
Ser produkowany z koziego mleka, dość słodkawy w smaku barwiony karmelem.
Kocham ten ser,  kocham go w tostach, kocham z masłem orzechowym, kocham na ciemnym pieczywie. Tym razem chciałem wypróbować go w roli jakiej do tej pory u mnie nie występował, czyli w Tarcie ze szpinakiem i boczkiem.

Ciasto 

250 gr mąki
150 gr masła
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
1 jajko
szczypta drobnego cukru
1 łyżka bardzo zimnej wody

Usypać wzgórek z mąki i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie posiekane drobno masło, wsypać sól i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki (jajko, sól, masło, cukier - pozostawiając mąkę wciąż z boku )aż powstanie gładka masa. Kiedy masa będzie miała gładką konsystencję powoli zagarniać mąkę, zagniatając ostrożnie do momentu, aż ciasto będzie miało ziarnistą fakturę. Teraz wlej zimną wodę i delikatnie połącz palcami z ciastem. Bardzo szybko i energicznie wyrobić ciasto wewnętrzną stroną dłoni, aż będzie gładkie. Powinno wystarczyć 7-10 ruchów. Uformować z niego kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki.

Farsz
1 kg świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
50 gr suszonej aronii
50 gr masła
1 szalotka
garść posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

150 gr gotowanego boczku pokrojonego w plastry
120 gr sera karmelowego w plastrach

200 ml śmietany 30%
1 całe jajko1 żółtko
sol morska mielona
pieprz świeżo mielony

Szpinak dokładnie opłukać i oderwać wszystkie łodygi. Do dużego garnka wrzuć masło, rozgniecione nożem ząbki czosnku i drobno posiekaną szalotkę. Kiedy cebula będzie szklista dodaj cały szpinak i aronię i duś do momentu kiedy wyparuje cała woda. Przełóż szpinak na sitko aby spłynęła reszta wody. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki.

Boczek usmaż do takiego stopnia w jakim najbardziej Tobie pasuje. Ja lubię kiedy jest chrupiący.

Śmietanę dokładnie wymieszaj z jajkami, solą i pieprzem.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Oprósz blat i wałek mąką. Lekko naciskając rozwałkuj ciasto na grubość ok 3 mm, obracając ciasto o jedną czwartą, a od czasu do czasu je przewracaj na drugą stronę. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do blatu. Staraj się aby wielkość rozwałkowanego ciasta była o kilka cm większa od formy. Wyłóż okrągłą formę ciastem, zetnij nożem to co wystaje ponad formę
i nakłuj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 20 min. Wyjmij ciasto z pieca.
Zmniejsz temp do 170 stopni. Nałóż szpinak, rozłóż ser, boczek i zalej śmietaną z jajkami. Wstaw do piekarnika na kolejne 25 min. Sprawdź czy placek jest gotowy wkładając w niego czubek noża. Jeżeli nóż po wyjęciu będzie czysty znaczy że tarta jest gotowa.

Może zaskoczyła Cię w przepisie aronia, ale zaufaj mi jej cierpki smak idealnie zgra się ze szpinakiem i karmelowym serem.

                                                          SMACZNEGO !


2 komentarze:

  1. nie tylko, wyglada, ale i smakuje:) wyprobowalem i efekty przeszły najśmielsze oczekiwania :)

    OdpowiedzUsuń