wtorek, 20 listopada 2012

Zupa kukurydziana z mlekiem kokosowym, kurkami i tymiankiem

Z tęsknoty do słońca dziś postanowiłem zrobić sobie lato w kuchni. Kukurydza nie zawsze musi być popcornem w kinie lub kukurydzą z puszki w sałatce.

4 porcje
całkowity czas : 35 min


 6 całych kolb kukurydzy
 2 łyżki oliwy z oliwek
 4 małe szalotki lub 2 większe  - posiekane
 4 ząbki czosnku - rozgniecione
 60 gr masła
 100 ml mleka kokosowego ( mleko kokosowe można zastąpić 60 ml śmietany kremówki )
 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 
 świeży tymianek
 sól i pieprz
 100 gr kurek pokrojonych w cienkie plastry

Kukurydzę lekko ugotować. Kukurydzę gotujemy ok 10 min aby nie była zbyt twarda.  Nożem ścinamy nasiona.
Oliwę, połowę masła rozpuścić w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż przez ok 3 minuty do momentu aż zmiękną. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj przez ok 10 minut. Garnek zdejmij z ognia i lekko przestudź zupę.

Resztę masła rozpuść na patelni i wrzuć dodaj kurki i tymianek. Smaż często mieszając, aż grzyby uwolnią aromat i odparuje woda. To powinno zająć ok 6 min.



Zupę bardzo dokładnie zmiksuj i wymieszaj z mlekiem kokosowym lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.



Zupę podawaj ze smażonymi kurkami. Jeśli lubisz i masz w szafce orzeszki piniowe podsmaż je lekko i posyp zupę.

LATO W KUCHNI.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz