czwartek, 8 listopada 2012

Chleb pszenno - żytnio orkiszowy z kolendrą

Przygotowanie tego  prostego chleba zajmuje ok 45 min wliczając w to pieczenie, a w domu unosi się cudowny aromat.

300 g ekologicznej mąki pszenno  - żytnio - orkiszowej
300 g ekologicznej mąki orkiszowej typ 750 chlebowej
3 łyżeczki soli morskiej świeżo zmielonej
2 łyżeczki przesianej sody oczyszczonej
550 ml maślanki
3 łyżeczki kolendry w ziarnach  - rozgniecione

1. Piekarnik nagrzej do temp 230 stopni celciusza

2. Wmieszaj dokładnie wszystkie suche składniki w dużej misce,  na środku zrób wgłębienie i wlej tam maślankę.

3. Używając jednej ręki, okrągłymi ruchami, zaczynając od środka powoli mieszaj składniki. Ciasto powinno być delikatne ale niezbyt mokre i klejące. Jak już wszystkie składniki się połączą, a powinno to zająć ok minuty, przerzuć je z misy na dobrze podsypany mąką blat.

4. Umyj i wysusz dokładnie ręce  :)

5. Zroluj ciasto, oprószonymi mąką rekami i  zgnieć je trochę. Wysokość ciasta powinna mieć ok 5 cm.

6. Wyłóż formę do pieczenia papierem i oprósz delikatnie mąką. Możesz też na spód wsypać troszkę ziaren kolendry. Przełóż ciasto do formy. Możesz je lekko ponacinać na górze.

7. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez ok 15 - 20 min.
     Zmniejsz temp do 200 stopni i piecz przez następne 15 -20 min. Po tym czasie możesz obrócić       chleb  i piecz jeszcze ok 10 min.

8. Kiedy chleb będzie już chrupiący i upieczony wyciągnij go z piekarnika i studź na kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz