Z tęsknoty do słońca dziś postanowiłem zrobić sobie lato w kuchni. Kukurydza nie zawsze musi być popcornem w kinie lub kukurydzą z puszki w sałatce.
4 porcje
całkowity czas : 35 min
6 całych kolb kukurydzy
2 łyżki oliwy z oliwek
4 małe szalotki lub 2 większe - posiekane
4 ząbki czosnku - rozgniecione
60 gr masła
100 ml mleka kokosowego ( mleko kokosowe można zastąpić 60 ml śmietany kremówki )
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
świeży tymianek
sól i pieprz
100 gr kurek pokrojonych w cienkie plastry
Kukurydzę lekko ugotować. Kukurydzę gotujemy ok 10 min aby nie była zbyt twarda. Nożem ścinamy nasiona.
Oliwę, połowę masła rozpuścić w dużym rondlu na małym ogniu. Dodaj szalotkę i czosnek i smaż przez ok 3 minuty do momentu aż zmiękną. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj kukurydzę i gotuj przez ok 10 minut. Garnek zdejmij z ognia i lekko przestudź zupę.
Resztę masła rozpuść na patelni i wrzuć dodaj kurki i tymianek. Smaż często mieszając, aż grzyby uwolnią aromat i odparuje woda. To powinno zająć ok 6 min.
Zupę bardzo dokładnie zmiksuj i wymieszaj z mlekiem kokosowym lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
Zupę podawaj ze smażonymi kurkami. Jeśli lubisz i masz w szafce orzeszki piniowe podsmaż je lekko i posyp zupę.
LATO W KUCHNI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz